Lyckad föreläsning om suicid och suicidprevention

Redan när jag satte foten innanför dörrarna på Skyltmax i Landvetter kunde jag känna den varma atmosfären på företaget. Varje morgon dukas en enorm frukostbuffé upp och de anställda får förse sig på betald arbetstid. Även jag blev bjuden på fantastisk frukost innan det var dags för mig att hålla i dagens viktiga föreläsning om psykisk ohälsa, suicid och suicidprevention.

Hur ser situationen ut i Sverige och vad kan vi göra för att vara rädda om oss själva och hjälpa varandra? Det var grundstolparna i föreläsningen som jag först höll på svenska och senare på eftermiddagen även på engelska.

När alla slagit sig ner och klockan slog 10.30 blev det knäpptyst utan att jag på något sätt behövde påkalla uppmärksamhet. Det var verkligen påfallande tyst och det gav mig en känsla av respekt för det angelägna och tyvärr ständigt aktuella ämnet. Jag hade förberett en powerpoint på 82 bilder och hann precis gå igenom alla på den timme jag hade till förfogande innan det var dags för frågestund.

Efter en trevlig lunch med vegetarisk lasagne (perfekt för mig som inte äter kött sedan många år) och småprat med flera av de anställda var det dags för mig att ladda mitt livs första engelska powerpoint och hålla föreläsningen på engelska. Det är alltid spännande att göra något man aldrig gjort förut, men tack vare att jag känner mig trygg i ämnet och att jag är ganska van vid att tala engelska kändes det trots allt bra.

Jag tycker att hela dagen var lyckad och hoppas att de anställda håller med. Jag skulle önska att fler företag vågade lyfta ämnet psykisk hälsa/ohälsa och suicid för det är något som berör alla människor – antingen berör det dem själva eller så har de garanterat människor i sin närhet som då och då eller rent av ofta mår psykiskt dåligt. Att våga tala om det och våga fråga hur någon mår är ett aktivt sätt att hjälpa till. Man behöver inte lösa problemen, för det kan självklart vara svårt, men att finnas där är oerhört värdefullt.

Genom att bry oss om oss själva och varandra räddar vi liv. Det finns inget viktigare.

Leave a comment