Redaktörstjänst

Har du skrivit ett manus som du tycker är färdigt och riktigt bra? Har du redan låtit några pålitliga vänner läsa det och komma med synpunkter? Kanske har en lektör redan satt tänderna i det? Är det dags att skicka in manuset till förlag eller funderar du på att ge ut ditt alster själv?

I så fall kan jag läsa ditt manus som redaktör. Som redaktör läser jag hela ditt manus från början till slut och jag kommenterar allt jag reagerar på längs vägen. Det kan handla om såväl positiva saker som detaljer som behöver korrigeras. Korrekturläsning ingår inte, men jag noterar felaktigheter som jag upptäcker under läsningens gång. Slutligen sammanfattar jag mina tankar och reflektioner på 5-10 A4-sidor.

Jag analyserar och kommenterar karaktärer, språk, handling, struktur, tempus, trovärdighet och logik. Jag ger också förslag på hur du kan lösa det som jag uppfattar som problem i ditt manus. En stor del av mitt arbete går ut på att göra dig medveten om hur just du skriver och hjälpa dig att utvecklas som författare utifrån din egen stil och dina egna kunskaper.

Jag läser de flesta genrer, så oavsett om du skrivit en barnbok, en fackbok eller en roman är du välkommen att höra av dig.

Min uppfattning är att inget manus är så bra att det inte med professionell hjälp kan bli ännu bättre och med tanke på hur mycket tid du redan har lagt ner på ditt skrivande är det säkert värt att få den där sista finputsningen som gör att det skiner och strålar om texten.

Mina stora tillgångar är att jag har falkögon, är konkret och mycket ärlig. Detta ser jag själv som mycket värdefullt när jag börjar läsa, för varför ska någon vilja betala mig för att slarva över en text, vara luddig i omdömet och falskt insmickrande? Hos mig får du all den peppning du behöver, glada smileys i kanten emellanåt och dessutom skarpa verktyg för att vässa ditt manus ytterligare, men du behöver vara medveten om att det blir både ris och ros.

De senaste åren har jag varit redaktör för många utgivna böcker som fått mycket fina recensioner och sålt bra. Det gläder mig oerhört att ”mina” författare lyckas så väl för det är exakt det som är målet.

Min bakgrund är gedigen och jag har arbetat med ord och texter i så gott som hela mitt yrkesverksamma liv. Ett års litteraturvetenskapliga studier och en kandidatexamen i journalistik utgör basen och ovanpå det har jag staplat några år som nyhetsreporter på Sveriges Television, ett tjugotal år som lärare i svenska och medieämnen på både högstadiet och gymnasiet samt inom vuxenutbildning. Jag har även arbetat som frilansjournalist i ett par decennier och fem utgivna böcker inom olika genrer bär mitt namn på ryggen.

För att redaktörsläsa ett manus tar jag 8 000 kronor exklusive moms för ett standardmanus på 150-250 sidor. Texten ska vara skriven på A4-sidor med normala marginaler och 1,5 radavstånd i Times New Roman 12 punkter. Jag vill gärna ha det som ett Word-dokument. Priset gäller från 1 augusti 2019 och du betalar via faktura, som du får på mejl när arbetet är utfört. För kortare manus, t ex barnböcker, gäller individuell prissättning så kontakta mig gärna för offert.

Innan jag tackar ja till uppdraget vill jag för bådas skull läsa ett tiotal sidor, så jag får en uppfattning om jag kan tillföra manuset något på redaktörsnivå. Kanske är det istället en skrivcoach eller en lektör du behöver? I så fall kan jag hjälpa dig med det också. Läs gärna mer om detta under fliken Skrivcoach.

När jag kommenterat och sammanställt mina synpunkter mejlar jag dig materialet. När du fått manuset i retur får du gärna bolla saker som du funderar på längs vägen och det ingår en månad efter ditt mottagande av mina kommentarer. Detta får du göra så ofta du behöver. Mejla mig bara!

Vill du ha en ny redaktörsläsning av ett manus jag redan läst får du 50 procent rabatt på ursprungspriset inom ett halvår efter den första läsningen.

Hör gärna av dig via mejl om du är intresserad av en diskussion kring vad just ditt manus kan behöva.

Observera att väntetid kan förekomma, så hör gärna av dig i god tid.

joanna@bjorkqvist.org

Välkommen!

Joanna

Referenslänkar:
http://agentstefan.se/anlita-lektor-eller-inte/

http://www.annikabengtsson.se/ny-runda-med-manuset/

http://www.annikabengtsson.se/grovredigeringen-klar/

Manusredigering, en njutbar tortyr.

 

 

 

 

9 thoughts on “Redaktörstjänst

  1. Pingback: Jag är redaktör också | Joanna Björkqvist

  2. Pingback: Kvinnor, vin och vänner på väg till redaktören | Annika Bengtsson – författare

  3. Pingback: Redaktören har ryckt in | Joanna Björkqvist

  4. Pingback: Joanna Björkqvist berättar om vad hon gör som redaktör | Förverkliga din bokdröm

  5. Pingback: Förlagsmöte med boss och debutant | Joanna Björkqvist

  6. Pingback: Ny handbok om redigering rekommenderas | Joanna Björkqvist

  7. Pingback: Gripande tankar väckta av Närmare dig | Joanna Björkqvist

  8. Pingback: Dags att bredda mitt manusläsande | Joanna Björkqvist

  9. Pingback: Välkommen att lära känna Fiona | Joanna Björkqvist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s