Recensioner

Här lägger jag upp recensioner. Om du skrivit en recension och hittar den här blir glad om du mejlar mig, joanna@bjorkqvist.org. Tack!

Våra älskade orkade inte leva

Redan en vecka efter utgivningsdatum recenserade BTJ Våra älskade orkade inte leva och omdömet var allt igenom positivt. Jag får inte citera hela recensionen, men så här skrev Therese Nordholm i BTJ-häfte nr 8, 2015:

Författaren vill genom sina texter spegla de känslor som finns runt ett självmord, ge stöd åt anhöriga och genom att tala om suicid också vara en del i att bryta ett tabu. Detta lyckas författaren uppnå i denna välskrivna och viktiga bok.

Jelena Magnusson skrev så här på Facebook:

“Joanna Björkqvist har skrivit en fantastisk bok om suicid/självmord. En bok alla borde läsa, oavsett om man är drabbad själv eller inte. En varm och lättläst bok där tio personer delar med sig av sina historier. Rekommenderas!!”

Anna Jutendahl skrev så här på Våra älskade orkade inte levas Facebooksida:

Nu har jag läst denna fantastiska bok, en persons historia i taget för att få smälta och fundera i lugn och ro. Den får 5 av 5! En sådan fin balans i sättet du berättar om varje möte. Tack Joanna! Nu förstår jag så mycket mer om livet.

Camilla har läst boken och bloggat om den:

Boken är verkligen jättebra. Lättläst och jättebra skriven. Så jag kan varmt rekommendera dig att skriva denna bok. Som sagt… man behöver inte vara en anhörig till en som tagit sitt liv för att läsa denna bok. Det räcker att man är en medmänniska.

Hela den fina och empatiska recensionen kan läsas HÄR.

Nathalié har läst boken och bloggat om den:

Otroligt gripande bok. /../ I boken får de anhöriga själva berätta om personen eller personerna de mist och de berättar öppet om sina känslor och tankar. Tårarna föll ned för kinderna flera gånger när jag läste boken./…/Boken öppnade verkligen mina ögon och jag är så glad över att jag inte har lyckats med mina tidigare suicidförsök.

Hela den fina och öppenhjärtiga recensionen kan läsas HÄR.

Merkurius har läst boken och skriver bland annat så här fint på Goodreads:

… genom att uppmärksamma självmord på detta sätt som Joanna Björkqvist gör, är att långsamt minska ner på den suicidstigmatisering som finns i Sverige. Att hon dessutom lyckas göra det ur ett nytt perspektiv och även visa bristerna med den hjälp som de anhöriga får – det vill säga, inte får – ger henne en hög position på listan över svenska författare som faktiskt vågar tillföra någonting i debatten kring tabubelagda ämnen”. Bör jag kanske tillägga att det är ytterst få författare på den där listan?

Hela den personliga och genomtänkta recensionen finns HÄR.

Anni Svensson har läst och bloggat om boken.

När jag såg titeln och först läste en kort text om boken kände jag direkt att den måste läsas.  Och jag har läst den, men bara ett kapitel i taget. Det har inte funnits kraft att göra det på annat sätt. Den var så stark och människorna i den kom så nära och berörde mig, var och en,  på djupet. /…/ Joanna beskriver skickligt och målande de åtta personer hon möter. Med värme, respekt och tydlighet får vi följa och höra de människor som förlorat en närstående. Varje berättelse speciell och viktig eftersom varje människas historia är unik och på riktigt.

Hela den fina recensionen finns HÄR.

Närmare dig

Om du skrivit en recension om Närmare dig och inte hittar den här är du välkommen att höra av dig genom att kommentera eller mejla mig på joanna@bjorkqvist.org.

Elisabeth Jönsson har läst Närmare dig och skriver så här fint om boken:

Närmare dig är en inkännande roman berättad tätt inpå livet. Som läsare får jag en rik inblick i den intre värld som präglar Sagas första år som mamma. Skickligt växlar författaren mellan Sagas inre och yttre värld. Joanna Björkqvist gestaltar med fingertoppskänsla hur Sagas mammas dagböcker påverkar hennes tankevärld och livsval. /…/ En mycket bra skriven bok med målande beskrivningar och ett nyanserat och vackert språk.”

Hon avslutar recensionen med att skriva att hon varmt rekommenderar boken och det blir jag enormt glad över. Hela recensionen finns att läsa på Boktipset.se.

Annmi, även kallad Fru Eriksson i bloggvärlden, vann Närmare dig i en tävling och hon skriver så här om boken:
Det är en varm gripande roman jag läst & måste säga att jag blev mycket rörd & berörd av den!
Lite mer finns att läsa här.
Lisa Rodebrand på Bookiecookiez har också läst Närmare dig och ger den härligt nog åtta stora kakor av tio möjliga. Här är några citat hur hennes mycket positiva recension:
Det här är en finstämd och allvarlig berättelse som går rakt in i hjärtat. /…/ Närmare dig bjuder på en mjuk vardagsrealism med feelgoodkänsla. /…/ På något sätt lyckas den vara både optimistisk och rofylld. Jag tror sällan att jag blivit så avslappnad av att läsa en bok. På ett bra sätt. /…/ Jag blir alltid imponerad när någon lyckas bra med att skildra vardagen utan att det blir trist och långtråkigt. Jag tycker om alla de små vardagliga detaljerna i texten. Med små ledtrådar som knappt märks plockar författaren fram tid och plats för händelserna. Fastän miljöbeskrivningarna varken syns eller märks skulle jag vilja påstå att de är någonting alldeles extra. Här visar författaren sin skicklighet.
Här finns hela recensionen.
Den oerhört produktiva och framgångsrika författaren Kim M. Kimselius har läst Närmare dig och skriver så fint om den:
Joanna har ett underbart, rikt språk med vackra miljöskildringar och härliga personporträtt. /…/ Något jag tycker extra mycket om är att författaren lyfter fram tidstypiska händelser som får läsaren att blicka bakåt i tiden och minnas de historiska händelserna, samtidigt som de för berättelsen framåt. Det här är en helt underbar bok, som jag ville spara på och njuta av så länge som möjligt, men till slut var det omöjligt, jag sträckläste den. Det gick bara inte att låta bli. En bok att älska och minnas länge. Läs den!!!
Hela recensionen finns att läsa HÄR.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s