Om När mörkret viker undan för livet

omslag_NM_framsidaI reportageboken  När mörkret viker undan för livet intervjuar jag åtta människor som burit på allvarliga självmordstankar eller gjort ett eller flera försök att ta sitt liv. Även två personer som ägnar sitt yrkesliv åt suicidprevention intervjuas; en professor och en psykiatrisjuksköterska.

Boken utkommer på den internationella suicidpreventiva dagen 10 september 2016 på Grim förlag och innehåller 305 sidor.

Detta är baksidestexten:

Varje år försöker ungefär 15 000 personer ta sitt liv i Sverige. Forskare menar dessutom att det kan vara så många som 100 000 som bär på självmordstankar. Vi måste våga prata om det för att få till en förändring. Och det behöver ske nu.

I den här boken delar människor som funderat på att avsluta sitt liv eller försökt att göra det en eller flera gånger generöst med sig av sina tankar, känslor och erfarenheter. De berättar sina personliga historier för att vara till stöd för andra i samma situation och för att bryta det tabu som finns kring psykisk ohälsa. De visar att det går att ta sig genom mörkret. Även om vägen mot en ljusare tillvaro varierar för olika individer.

Även två personer som ägnar sitt yrkesliv åt suicidprevention intervjuas, en professor och en psykiatrisjuksköterska.

När mörkret viker undan för livet är en bok för alla som någon gång känt att de inte orkar leva längre. Och för alla som är intresserade av sina medmänniskor och deras liv.

Joanna Björkqvist är journalist och författare. När mörkret viker undan för livet är hennes femte bok.