Skrivcoach/lektör

Har du börjat på en berättelse men kört fast? Är du osäker på om dina karaktärer är tillräckligt intressanta? Grubblar du över om handlingen är spännande nog för en thriller eller gripande nog för ett drama? Funderar du över språkriktighet och går vilse i talspråk, skriftspråk, meningsbyggnad och ordval? Blir du alldeles yr av ord som berättarperspektiv, tempus och dramaturgi och vill få det förklarat på ett pedagogiskt sätt? Känner du att du skulle vilja ha ett bollplank, en stöttepelare och en hejarklacksledare i en och samma person?

Om du svarar ja, finns jag här för dig. Jag blir gärna din skrivcoach.

De senaste åren har jag varit coach, lektör och redaktör för många publicerade och uppmärksammade böcker. Spännvidden är stor och jag läser de flesta genrer. Barnböcker, ungdomsböcker, feelgoodromaner, relationsromaner, thrillers, polisromaner – listan är både lång och varierad. All respons är ytterst individuell och jag kommenterar alltid alla de saker jag reagerar på längs vägen. Det kan handla om allt från ordval och skiljetecken till logiska luckor och trovärdighet, men det kan också vara så att jag bara vill jubla eller hålla med om något du skrivit. Jag ser läsningen av ditt manus som ett samtal mellan oss där du berättar något för mig och jag svarar.

Som skrivcoach är jag med dig under hela skrivprocessen. Du skickar ett antal sidor till mig och får feedback på dem samtidigt som du får förslag på hur du kan gå vidare. Med stor lyhördhet och varsam fingertoppskänsla får du som författare den uppbackning som just du och ditt manus behöver. Hur många sidor du väljer att skicka till mig i taget kan variera beroende på var i processen du befinner dig. Det kan vara fem eller tio en gång och trettio en annan.

Coachningen sker via mejl och vi bestämmer tillsammans när du ska skicka in dina alster. Du skriver i din egen takt och vi lägger upp en flexibel plan några veckor eller månader i taget. Allt för att du ska känna dig trygg och hinna landa i ditt skrivande.

Om du upplever att du är klar med ditt manus och vill ha en övergripande feedback där jag läser hela manuset kan jag självklart göra det som lektör också. Då kommenterar jag de första tio sidorna som redaktör, vilket betyder att jag kommenterar på detaljnivå allt jag reagerar på. Resten av manuset läser jag övergripande och sammanfattar på 4-7 sidor styrkorna och svagheterna i ditt manus.

Jag har arbetat som coach, lektör och redaktör i flera år och har också över tjugo års erfarenhet av att undervisa på högstadiet, gymnasiet och folkuniversitetet samt trettio års erfarenhet av att skriva på ett professionellt plan. Dessutom har jag läst litteraturvetenskap på universitetet och jag har även en kandidatexamen i journalistik. Fem böcker bär mitt namn på ryggen, så jag har stor erfarenhet av bokprocessen som författare också.

Tillsammans hjälps vi åt att ge dina karaktärer liv och personlighet, din berättelse driv och framåtanda och slutligen dina framtida läsare en givande och kanske rent av oförglömlig läsupplevelse.

Läs gärna vad några författare som jag samarbetat med tycker om mitt sätt att ta mig an deras manus och hjälpa dem längs vägen under fliken Redaktörstjänst där jag samlat några omdömen.

Jag vill gärna ha dina manussidor som ett worddokument via mejl. Det ska vara skrivet på Times New Roman 12 punkter på 1,5 radavstånd. Coachning kostar 60 kronor plus moms per sida och en standardiserad sida brukar vara på omkring 2 500 tecken. Lektörsläsning kostar 6 000 kronor plus moms för ett standardmanus på 150-250 sidor. Du betalar via faktura som jag mejlar till dig enligt överenskommelse. Somliga författare som önskar coachning vill ha löpande fakturor allteftersom jag läser några sidor, medan andra föredrar att få en enda faktura när uppdraget är slutfört. Du väljer hur just du vill ha det.

Jag ser fram emot att höra av dig!

Observera att väntetid kan förekomma, så hör gärna av dig i god tid.

joanna@bjorkqvist.org

Välkommen!

Joanna