Självmord eller suicid?

IMG_0037I min kommande bok Våra älskade orkade inte leva ställs orden på sin spets. Flera läsare har reagerat på ordet suicid och undrar varför vi inte kan fortsätta att säga självmord, så vi vet vad vi pratar om. En mycket bra fråga, tycker jag, som älskar ordens valörer och gärna är med i den aktuella debatten oavsett vilket ord det gäller.

Ibland handlar det om att negerboll bytts till chokladboll och ibland om att vara rullstolsburen istället för rullstolsbunden. Eller att ha ett funktionshinder istället för ett handikapp. För mig finns bara en väg att gå och det är att benämna saker på det sätt som de berörda önskar. Om det upplevs som nedsättande av en enda människa att säga negerboll tänker jag inte säga det. Om de människor som sitter i rullstol är burna av densamma istället för bundna till den är jag helt med på det. Om dem vi tidigare benämnde som zigenare och eskimåer hellre kallas romer och inuiter köper jag det direkt och benämner dem på det sätt de själva önskar.

Den som berörs bestämmer vilket ordet ska vara. Så tänker jag.

Och då kommer vi till självmord. Som journalist är det väldigt viktigt för mig att bli förstådd. Men språket utvecklas också hela tiden och då händer det saker.

När ordet självmord uppkom var det olagligt att ta sitt liv. Därav ordets beståndsdel mord. Många idag reagerar på att mord ingår eftersom det inte längre är olagligt att avsluta sitt liv för egen hand i Sverige. Att begå självmord är ingen kriminell handling längre, som det faktiskt var förr.

Det har gjort att vi behöver ett annat ord för företeelsen. Vi behöver benämna det faktum att någon tagit sitt liv på ett sätt som inte ger anspelningar på kriminalitet. Då föddes ordet suicid.

Suicid kommer från det latinska suicidium och sui caedere och betyder att man medvetet orsakar sin egen död.

Jag jämför begreppet suicid med det gamla ordet kräfta. Förr dog människor av kräfta titt som tätt.

Idag hade jag, och troligen många med mig, reagerat om en bekant sagt att en granne eller en farmor dött av kräfta. Idag förknippar många av oss ordet kräfta med skaldjuret vi äter och inte med sjukdomen man kan drabbas av.

Idag säger vi cancer istället för kräfta.

Det är precis där vi är när det gäller ordet suicid. I boken Våra älskade orkade inte leva använder jag både självmord och suicid. Vi vet vad självmord är och vi benämner det i vardagen ofta så ännu, men eftersom det inte längre är olagligt att ta sitt liv och många nära anhöriga reagerar negativt kommer ordet självmord att bytas ut så småningom. Då har vi alldeles för många suicid omkring oss.

Frågan är hur vi ska förhindra dem. Det är trots allt det allra viktigaste.

6 thoughts on “Självmord eller suicid?

 1. Elisabeth Lindström

  Underbara Joanna, du lyckas som vanligt sätta huvudet på spiken! Ordens värde förändras genom tid och rum och har alltid gjort det och som anhörig är jag tacksam över att du är så lyhörd och har lyssnat på oss anhöriga vad gäller ordvalen i din bok. För mig tar det emot att säga att vår son tog/begick självmord. Att han tog sitt liv eller tog/begick suicid känns mer naturligt för mig, även om jag ibland säger självmord. Varmaste kramen – din bok ommer göra skillnad ❤

  Reply
  1. joannabq Post author

   Tack så mycket, snälla Elisabeth, för dina fina ord. Jag har lärt mig mycket av er enhöriga under skrivprocessen och förklarar även i förordet i boken lite kring orden suicid och självmord. Jag hoppas verkligen att boken når många läsare för det är ni anhöriga verkligen värda – ni har så viktiga saker att berätta! ❤

   Reply
   1. elizza24

    För din kännedom, kan jag berätta att ditt blogginlägg ligger högt på Google när man bevakar ordet SUICID på Google alerts, något som jag gör. Kram ❤

 2. Jenny

  Så bra och viktigt blogginlägg! Men idag säger man att en person har en funktionsnedsättning istället för ett funktionshinder. Funktionshinder är ett ord som används när omgivningen inte är anpassad till personer, vilket utgör ett hinder. Det vill säga att nedsättningen hos en person är INTE ett hinder utan det är omgivningen som kan utgöra ett hinder för personen.

  Reply
  1. joannabq Post author

   Tack, Jenny! Och visst har du rätt. Idag skulle jag skrivit som du säger; funktionsnedsättning. Men när blogginlägget skrevs för nästan två och ett halvt år sedan var det ännu inte så vanligt som det är idag. I alla fall inte i min värld. Språket förändras, som jag skriver i inlägget, hela tiden och här har det hänt igen. Jag ändrar dock inte i inlägget eftersom det är gammalt, men numera både säger och skriver jag funktionsnedsättning.

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s