Våra älskade orkade inte leva

version5_nyskuggaIdag är det nyårsdagen och hela 2015 ligger framför oss. För mig kommer det att bli ett väldigt spännande år, för om ungefär sex veckor kommer min nya bok att släppas. Jag har under lång tid endast avslöjat att det är en reportagebok jag skrivit på och inte berättat vad det är för gemensamt tema som knyter ihop reportagen, men idag är det dags för mig att avslöja både bokens titel och berätta vad den handlar om.

Våra älskade orkade inte leva är en reportagebok om självmord.

Jag har intervjuat åtta nära anhöriga till människor som tagit sitt liv och även samtalat med  två personer som i sitt yrke träffar de anhöriga – en psykoterapeut och en präst. Jag ville skriva en bok som kan fungera som ett stöd och en spegelbild för andra som drabbas av att en nära anhörig avslutar sitt liv för egen hand.

Utgångspunkten har varit att fokusera på de känslor man kan uppleva i samband med ett suicid. Känslor som vi kanske inte riktigt vill kännas vid eller erkänna ens för oss själva. Alla förstår om man som anhörig känner sorg, saknad och smärta. Men alla andra känslor då? Får man känna vrede? Hämndlystnad? Skuld? Eller till och med lättnad?

Jag känner djup tacksamhet över att alla mina intervjupersoner delat med sig så generöst av sina tankar, känslor och erfarenheter. Att få träffa dem har varit både givande och gripande. Många gånger har jag fått torka mina tårar både när vi har träffats och när jag sedan suttit hemma och skrivit ner deras berättelser. Det går inte att låta bli att bli tagen av allt de gått igenom.

Alla medverkar med sina rätta namn och det tycker vi har varit nödvändigt för med den här boken hoppas vi att kunna motverka de tabun som finns kring självmord. Det är alltid svårt och jobbigt att prata om döden, men att tala om suicid är ännu svårare. I Sverige tar en människa sitt liv var sjätte timme – varje dag, året runt. Ändå talar vi knappt om det. Trots att självmord är ett enormt folkhälsoproblem.

När jag lanserade idén om en reportagebok för min förläggare och redaktör Annika Bengtsson tyckte hon genast att det lät som både en bra idé och en viktig insats och något som Grim förlag kunde tänka sig att ge ut. Hennes stöd under bokprocessen har varit guld värt, för det har varit ett intensivt och krävande arbete. Samtidigt har det faktiskt varit roligt, för jag har hela tiden känt att boken är så angelägen och mina journalistiska erfarenheter och kunskaper har kommit till sin rätt. Jag har tyckt mycket om att skriva reportageboken, trots att jag konstant haft näsdukar bredvid tangentbordet.

Jag hoppas verkligen att Våra älskade orkade inte leva kommer att få stor spridning. Det är mina fantastiska intervjupersoner värda, för de har viktiga saker att berätta.

Boken går att köpa via Adlibris och Bokus. Det går även att beställa direkt från mig och vill du ha den signerad skriver jag gärna något i den. Mer information finns under fliken Köp böcker ovan.

Nu avslutar jag med att avslöja vad det kommer att stå på bokens baksida:

Varje år tar ungefär 1 500 personer livet av sig i Sverige. De lämnar tusentals chockade och förtvivlade nära anhöriga och goda vänner efter sig. Att känna sorg, saknad och smärta är naturliga och accepterade känslor när en älskad människa tagit sitt liv. Men ett självmord rymmer ofta många fler känslor än så. Det är vanligt att känna även skuld, skam, vrede, hämndlystnad och lättnad.

I den här boken delar nära anhöriga till personer som avslutat sitt liv på egen hand generöst med sig av sina tankar och erfarenheter. De berättar sina personliga historier för att vara till stöd för andra i samma situation och för att motverka de tabun som fortfarande finns.

Våra älskade orkade inte leva är en bok för dem som mist någon genom suicid. Och för alla som är intresserade av sina medmänniskor och deras liv.

 

Joanna Björkqvist är journalist och författare. Våra älskade orkade inte leva är hennes fjärde bok.

35 thoughts on “Våra älskade orkade inte leva

 1. Pingback: Tre nya titlar på Grim förlag i vår | Grim förlag

 2. Ebba Range

  Ser såå fram mot att få läsa de andras historier som du levandegjort på ett vackert sätt. Tacksam över att vi möttes för ganska länge sedan här i cyberspace och ännu mer för att vi kunde träffas i verkliga livet och att jag fick berätta min historia för dig som är den mest lyhörda person jag känner!
  Jag tror så på Dig och Din bok – den kommer bli en succé – och sälja som smör 🙂

  Reply
  1. joannabq Post author

   Tusen tack, Ebba, för ditt förtroende! Jag är så himla glad över att ha fått träffa dig och att du ville medverka i boken! Din historia kommer att röra vid många människors hjärtan!

   Reply
  2. Eva

   har sträckläst boken och tårarna har runnit. arbetar med barn som mist föräldrar i suicid, och efter att ha läst denna bok kan jag hjälpa dem ännu mer, har grupper på Kungälvs sjukhus. en mycket fin bok,,, tack till dig och till alla som delat med sig

   Reply
   1. joannabq Post author

    Det är dubbla känslor inför dina tårar, Eva… Å ena sidan är jag ledsen över att de fallit för jag vill inte att människor ska vara ledsna, men å andra sidan är jag glad över att ha berört dig så. Jag har ju själv blivit så berörd av personerna jag mött, så jag blir glad om andra känner samma sak. Tack så jättemycket för att du läst och ett ännu större tack för att du berättar att boken kan hjälpa dig i ditt viktiga arbete – det gör mig otroligt glad! Varmt tack för att du hörde av dig och lycka till med allt fint som du gör för anhöriga på ditt jobb!

 3. Kristina Bergström

  Omslaget är väldigt vackert. Boken behövs för att vi ska förstå att våra handlingar och våra ord har en verklig betydelse. Att vi alltid behöver varandra och inte vara rädd för att fråga hur någon egentligen mår. Vill också framhålla typsnittet som passar helt perfekt! Ser fram emot att få den i min hand!

  Reply
 4. Pingback: Gästbloggare hos Eva Ullerud | Joanna Björkqvist

 5. Pingback: Fint reportage om boken och mig | Joanna Björkqvist

 6. Pingback: Om att hålla provboken i handen | Joanna Björkqvist

 7. Pingback: Dags att skicka pressmeddelanden | Joanna Björkqvist

 8. Pingback: Gästbloggsinlägg av Joanna Björkqvist | Skriva Lätt

 9. Pingback: Gästbloggar hos Sverker Snidare | Joanna Björkqvist

 10. Pingback: Gästbloggar hos Sandra Elma | Joanna Björkqvist

 11. Pingback: En reportagebok blir till | Joanna Björkqvist

 12. Pingback: Tillfälligheter som öppnade nya möjligheter | Cecilia Svensson

 13. Pingback: Gästbloggar hos Cecilia Svensson | Joanna Björkqvist

 14. Pingback: Provboken och ångesten | Joanna Björkqvist

 15. Pingback: Jag medverkar i P4 Halland idag | Joanna Björkqvist

 16. Pingback: Trevligt samtal i studion | Joanna Björkqvist

 17. Pingback: Positiva rapporter om bevakningar | Joanna Björkqvist

 18. Pingback: Våra älskade orkade inte leva har anlänt | Joanna Björkqvist

 19. Pingback: Gästbloggar hos Ingrid Elfberg | Joanna Björkqvist

 20. Pingback: Våra älskade orkade inte leva finns hos mig | Joanna Björkqvist

 21. Pingback: Vinn Våra älskade orkade inte leva | Joanna Björkqvist

 22. Pingback: Officiell release, radio och vinnare | Joanna Björkqvist

 23. Pingback: SVT Värmlandsnytt och recension från BTJ | Joanna Björkqvist

 24. Pingback: Pappersbok kontra e-bok | Joanna Björkqvist

 25. Pingback: En fantastisk releasevecka är över | Joanna Björkqvist

 26. Pingback: Våra älskade orkade inte leva blir talbok | Joanna Björkqvist

 27. Pingback: Tre år har redan gått | Joanna Björkqvist

 28. Pingback: Flyktingkampanj för att göra skillnad | Joanna Björkqvist

 29. Pingback: En liten summering av 2015 | Joanna Björkqvist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s