Våra älskade orkade inte leva i Amelia

IMG_1542_2Våra älskade orkade inte leva finns med i det senaste numret av magasinet Amelia! Hurra, så roligt!

Några veckor innan boken skulle släppas skickade min förläggare Annika Bengtsson på Grim förlag ut ett pressmeddelande till media. Några hörde av sig direkt och jag har blivit intervjuad av såväl tidningsreporter, som tv- och radiojournalister. Ingen på Amelia hörde dock av sig. Därför blev förvåningen (och glädjen!) desto större när jag upptäcker att boken har fått en jättefin plats på sidan 133 i nummer 7/2015 som kom ut i torsdags.

Temat är böcker som berör självmord och journalisten Rebecka Åhlund skriver att det är den viktigaste boktrenden på länge. Jag håller absolut med henne. Vi måste våga prata om självmord och att det varje år är ungefär 1 500 personer som tar sitt liv i vårt land. De som försöker är tio gånger fler, så det är ett enormt folkhälsoproblem att människor inte orkar leva.

Genom att våga prata om det kan vi motverka de tabun som fortfarande finns kring suicid och i Våra älskade orkade inte leva får de anhöriga en röst. De känner sig ofta helt ensamma när något av det allra värsta som kan hända plötsligt sker och de tror att de är ensamma om att känna som de gör. Men det är de inte. Det är vanligt att känna till exempel skuld, skam och vrede. Till och med lättnad kan vara en känsla som dyker upp. Det är inte enbart sorg, saknad och smärta de anhöriga känner, även om det kanske är just dessa känslor vi först tänker på. Ett självmord rymmer dock så väldigt mycket mer och förändrar livet på djupet för alla de tusentals människor som lämnas.

Och det måste vi våga prata om.

3 thoughts on “Våra älskade orkade inte leva i Amelia

    1. joannabq Post author

      Vad roligt – tack så mycket, Camilla! Boken är med i senaste BTJ-häftet som distribueras till alla bibliotek i landet och där finns en jättefin recension, så de köper säkert in den! 🙂

      Reply
  1. Pingback: Min förläggare skriver SUCCÉ! | Joanna Björkqvist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s