Jonas Gardells viktiga röst

Igår publicerade Expressen en vacker text som Jonas Gardell skrivit. I de här sammanhangen är hans röst oerhört viktig för han vågar berätta och folk lyssnar. Han skriver om människor han känt och som tagit sitt liv och också om Spes, Suicidprevention och efterlevandes stöd, som på sitt Instagramkonto under hashtaggen #intebaraensiffra publicerar bilder på personer som avslutat sitt liv för egen hand.

Konceptet är enkelt och oerhört effektivt. Det är som ett knytnävsslag i magen varje gång det dyker upp en bild med ett förnamn, födelsedatumet, ett hjärta och dödsdatumet. Så många älskade människor som inte orkat leva. Vi får aldrig låta dem bli enbart en siffra i den tragiska självmordsstatistiken. De var alla så mycket mer än så.

Några av dem skriver jag om i reportageboken Våra älskade orkade inte leva och de som burit på allvarliga självmordstankar eller gjort ett eller flera försök kommer till tals i När mörkret viker undan för livet.

Nu när de flesta av oss njuter av sommarvärme och det sköna livet behöver vi påminnas om att alla inte är lika lyckligt lottade.

Vi måste våga prata om suicid och politikerna måste förstå att det är nödvändigt att satsa rejält med pengar om den nollvision som riksdagen antog redan 2008 ska ha en chans att bli verklighet. Forskningen har idag kommit långt och det finns många konkreta saker som kan göras för att radikalt minska antalet självmord och självmordsförsök. Då måste det också göras. Man kan inte veta och samtidigt blunda genom att inte agera.

Idag är siffran för fullbordade suicid fyra per dag. Det betyder en var sjätte timme – varje dag, året runt. Dessutom märks en ökning bland unga. Samtidigt försöker ytterligare 40 personer varenda dag, men överlever. Bara i vårt land.

Det är dags nu. Siffrorna måste förändras.

Fyra måste bli noll.

 

Leave a comment