Ljudboken är inspelad – så kul!

Nu är jag hemma efter tre härliga dagar i ett somrigt och soligt Halmstad där jag spelat in min senaste reportagebok När mörket viker undan för livet som ljudbok. Det var lite pirrigt innan, men när väl min förläggare Annika Bengtsson och jag var på plats i T&A Studio kändes det lugnt igen. Vi hälsade på Mats MP Persson, som driver studion och som allra mest är känd som gitarrist i Gyllene tider och det var förstås kul för mig som varit ett fan ända sedan Flickorna på TV2 kom, att just MP skulle vara ljudtekniker för min ljudbok. Det kändes tryggt att arbeta med ett sådant erfaret proffs.

Det var i maj som jag fick det glädjande beskedet att När mörkret viker undan för livet skulle bli ljudbok och det känns fantastiskt roligt att den redan är inspelad. Jag satt i en fåtölj i ett litet rum och MP själv satt i studion och rattade allt som behövde rattas. Tack vare mina år som nyhetsreporter på Sveriges television har jag erfarenhet av att läsa in hundratals speakertexter, men det är stor skillnad på att läsa i tjugo sekunder och sedan klippa till en intervjuperson som säger något klokt och att läsa in en hel bok på nästan trehundra sidor. Bortsett från längden på själva läsningen är den största skillnaden självklart att jag ska läsa in även intervjupersonernas svar och inte bara själva brödtexten, som en nyhetsreporter gör, men jag hoppas att mina fantastiska och generösa intervjupersoner tycker att jag förvaltat deras ord väl.

Det hände att jag harklade mig, behövde dricka vatten och stakade mig, men i det stor hela flöt det faktiskt på oväntat bra, om jag får säga det själv. Många som jag känner tycker att uppläsare läser för långsamt, så jag försökte att hålla ett gott tempo, för jag tycker personligen att en del av upplevelsen av en ljudbok går förlorad när man spelar upp inläsningen på högre hastighet än det är tänkt. Ju högre hastighet man har desto mer låter uppläsaren som Kalle Anka och det ville jag undvika, för ämnet är för seriöst för det. Jag hoppas att tempot känns bra.

Medan jag läste och läste och läste satt min förläggare och fixade en del praktiska detaljer. Till exempel gjorde hon omslaget till ljudboken. Det kommer att bli väldigt likt den fysiska bokens omslag, för vi kommer att använda min akvarellmålning även denna gång, men formatet blir kvadratiskt istället för rektangulärt, så titeln kommer att få plats på endast två rader, vilket gläder mig, för det blir snyggt.

Nu väntar vi med spänning på att MP ska redigera bort alla småskavanker och att han sedan ska skicka de färdiga filerna till Grim förlag. Därefter kommer Annika att skicka allt till Elib som i sin tur ser till att ljudboken tillgänglig för allmänheten.

Det ska bli så spännande när allt är klart och jag vare sig ni är intresserade eller inte lovar jag att hålla er uppdaterade om när ni kan lyssna på När mörkret viker undan för livet!

 

 

2 thoughts on “Ljudboken är inspelad – så kul!

  1. Pingback: Ljudboken är släppt – hurra! | Joanna Björkqvist

  2. Pingback: Suicidpreventiva dagen uppmärksammas | Joanna Björkqvist

Leave a comment