Vilken underbar Bokmässa!

Så här såg jag ut på fredagen, lördagen och söndagen!

Äntligen har vi fått uppleva en vanlig Bokmässa igen! Eller vanlig och vanlig, förresten. För mig har det varit lite dubbelt för de senaste åren, innan pandemin, stod jag hela dagarna i Grim förlags monter tillsammans med min förläggare Annika Bengtsson. Då smet jag endast iväg korta stunder för att besöka andra montrar eller köpa böcker. Jag ville hellre stå som fastspikad på vårt montergolv för om jag så var borta i tre minuter för att gå på toaletten kunde jag ge mig sjutton på att det just då kom någon som ville prata med mig. Vi skrattade faktiskt flera gånger åt det orimliga i det. Ändå hände det varje år.

Men åren innan montertiden! Då var jag en flitig mässbesökare som under många år njöt av att flanera runt planlöst och bara insupa atmosfären, lyssna på intressanta författarintervjuer och kånka runt på kilovis med signerade böcker.

I år var jag tillbaka som besökare men det var ändå en hel del som skilde sig från hur det brukade vara innan jag själv blev en del av branschen. Det viktigaste för mig den här gången var att äntligen få träffa så många som möjligt av de författare jag samarbetat med under åren som redaktör. Jag bestämde mig tidigt för att åka in fredag, lördag och söndag och lade i god tid upp inlägg på både Facebook och Instagram för att folk som ville träffa mig skulle veta när jag var på plats. Jag gjorde mig redo med kalender och penna.

Hoi förlag bjöd på ett synnerligen trevligt mingel på fredagskvällen. Tack för att jag fick komma – så kul att ses igen!

Snabbt fylldes dagarna med både luncher och fika och mötena blev precis så härliga som jag hade hoppats på. Som redaktör jobbar man väldigt nära författaren men ändå ses man väldigt sällan under processen för att det geografiska avståndet brukar vara för stort. På Bokmässan finns det dessbättre fantastiska möjligheter att råda bot på detta och det utnyttjade vi till max.

För att ge möjlighet till spontana träffar lade jag också upp en bild på hur jag såg ut varje dag, så alla visste vad de skulle hålla utkik efter (eller undvika! 😅) om de råkade få syn på mig på mässan. Och flera stötte jag på just på det sättet också, så det var kul.

Så många fina möten det blev med både författare och med förläggare som anlitat mig de senaste åren. En del förläggare hade jag hunnit träffa redan innan pandemin men jag träffade också nya för allra första gången så det var kul att få ansikten på namnen i mejlen.

Tusen tack, alla fantastiska författare och förläggare, för att jag får jobba med just er! Det fyller mitt hjärta med glädje och min hjärna med massor av tankar! Här kommer några bilder på somliga av “mina författare” jag tycker så mycket om och som det är ett rent nöje att jobba tillsammans med. Tack och tack, allihop, för en magisk Bokmässa – hoppas att vi ses igen!

Angela Rizzo med Hjärtat talar grekiska, Anne-Marie Davis med Den längsta vägen hem, Cecilia Alstermark utan Lilla Scilla känguru (utkommer i november), Sophie G Hallgren med Flickan från andra sidan havet, Håkan Lindgren med splitternya Skuggan av paradiset och En fallen man, Ingela Wadbring med Och livet bara pågår, Kadir Meral med Mullbärsträdet i Aleppo och Pojken som följer sin skugga och Niclas Christoffer som här får vara utan sin senaste bok eftersom jag inte varit redaktör för just den, utan för andra fina böcker som han skrivit. Så stolt över att jag fått jobba med dessa fantastiska författare och deras utmärka böcker!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s