Höst med manus och Bokmässan

Sommaren var kanske inte så varm och härlig som vi önskade, men september verkar bli oväntat fin istället. Manusen tar aldrig semester, men det är skönt att kunna läsa dem på dagen om vädret är lite halvdant och man ändå inte har lust att bada, eller på kvällarna efter en mysig dag i solen. Flexibiliteten när det gäller arbetstiderna gillar jag enormt.

Det var blåsigt på färjan mellan Danmark och Tyskland!

Nu är de mer vardagliga dagarna här igen och under hösten har jag hittills nio inbokade manus och ser fram emot vartenda ett. En del är skrivna av debutanter och en del av erfarna och redan utgivna författare. Båda har helt klart sin charm för mig som lektör och redaktör. Och det finns plats för fler! Tveka inte att kontakta mig om du vill ha ett par skarpa, nya ögon på ditt manus. Klicka på flikarna ovan för att få rätt vägledning om det är en övergripande lektör, en petig redaktör eller en peppande skrivcoach du behöver. Jag är gärna din engagerade, noggranna och pedagogiska samarbetspartner. Om du är osäker på vad du behöver kan du alltid fråga mig, så bestämmer vi det tillsammans.

Torsdagen den 28 september till söndagen den 1 oktober är det dags för den årliga Bokmässan på Svenska mässan i Göteborg och då kommer jag att finnas på plats alla fyra dagarna. Om du vill träffas för att prata om vad jag skulle kunna hjälpa dig med får du gärna skicka ett mejl till mig. Du når mig oavsett ärende på joanna@bjorkqvist.org.

Under årens lopp har jag varit lektör och redaktör för många olika sorters böcker, allt ifrån barn- och ungdomsböcker till romaner och facklitteratur, och här är ett litet axplock ur min trevliga samling. Att få hålla den fysiska och färdiga boken i sin hand är lika underbart varje gång, men numera är jag även redaktör för ljudböcker och det är annorlunda på flera sätt. Men ljudboken är definitivt här för att stanna och den muntliga berättartraditionen är ju faktiskt ännu äldre än den skrivna. Det är knappast någon hemlighet att vi lärde oss prata långt innan vi lärde oss skriva.

Det är kul att arbeta i en bransch som är under ständig förändring för det är även språket. I bokbranschen står livet aldrig stilla, utan det är alltid i rörelse. Ständigt matas vi med nya utgivningsformer, nya ord, nya uttryck och nya berättelser. Därför passar bilden på mig ovan så bra. Jag jobbar i en virvlande bransch.

Jag har varit på Bokmässan både som besökare och som utställare många gånger och delar gärna med mig av mina tre bästa tips om du är sugen på att gå men aldrig har varit där.

  1. Ha bekväma skor (det är det absolut viktigaste)
  2. Klä dig tunt (det är varmare än du tror på mässan)
  3. Passa på att lyssna på och prata med dina favoritförfattare (alla blir glada över att höra att de är uppskattade)

Hoppas vi ses på Bokmässan!

Leave a comment