Ett nytt spännande år har börjat

Nu är det ett år sedan jag återuppväckte min enskilda firma Silverord, som vilat länge nog, och det är jag glad över att jag gjorde, för under 2019 strömmade uppdragen in och då var det praktiskt att ha ett eget företag att skicka fakturor ifrån. Tusen tack, alla ni som valde att anlita mig under året. Jag har läst de mest varierande manus för alla möjlig målgrupper och det har verkligen varit både roligt och spännande att få vara med och utveckla såväl språk och karaktärer som dramaturgi och handling.

Det är många som undrar hur man ska veta att lektören eller redaktören man väljer och betalar dyra pengar för gör ett bra jobb. Jag förstår att det är svårt att veta, särskilt om man är helt ny i branschen och skriver på sin debutroman. Mitt bästa råd är alltid att dels gå på rekommendationer, för om någon annan är väldigt nöjd ökar förstås chansen att man själv också blir nöjd, och att kontakta lektören/redaktören för att se om kemin stämmer.

Att be en utomstående läsa ens text och komma med synpunkter är en känslig historia och det är viktigt att det finns ett ömsesidigt förtroende för varandra för att samarbetet ska bli bra. Det händer då och då att författare som jag jobbar med får en smärre chock när de läser alla mina kommentarer och synpunkter. Det tar en stund att smälta allt och det har jag full respekt och förståelse för. När de fått lite distans och lyckats separera sig själv från texten brukar de dock inse att jag har en poäng, trots allt. Det kanske inte var exakt det de önskade att få höra, men det kan ha varit det de behövde höra.

Jag vill alltid läsa tio sidor, och det gör jag helt gratis, för att visa dels hur jag jobbar och också för att se om det är rätt läge att ta in en utomstående eller om författaren kanske behöver fila lite mer själv först, för att få bättre valuta för pengarna i ett senare skede.

Under året som gått har jag varit redaktör för flera böcker som både fått riktigt fina recensioner, sålt bra och blivit nominerade till fina priser och det blir jag så glad över. Precis som författarna blir. Det blir utan tvekan dubbel glädje. Eller kanske rent av trippel glädje med tanke på att även läsarna blir glada av att läsa en riktigt välskriven och bra bok.

Ibland förekommer väntetid så därför väljer somliga att boka in mig flera månader i förväg, för att jag ska kunna göra plats för deras manus när de känner sig redo. Redan i november fick jag en förfrågan om att redaktörsläsa ett manus som blir klart för läsning i mars och det tackade jag självklart ja till. Några manus till är också inbokade, men året är långt och det finns givetvis fortfarande plats för fler.

Om du behöver en lektör, redaktör eller kanske en skrivcoach är du välkommen att höra av dig till mig. Tillsammans kan vi helt säkert lyfta ditt manus till nya höjder. Du kan läsa mer om hur jag arbetar under flikarna Redaktörstjänst samt Skrivcoach/lektör.

Jag önskar er alla ett riktigt fint skrivår fullt med utmaningar, insikter och framgångar!

Leave a comment