Svåra tider ger ökad försäljning

Alla vill nog att sommaren ska vara en härlig tid full av solsken både bokstavligt och bildligt talat. Men i år är det inte riktigt så. Juli går mot sitt slut och har varit ovanligt kylig. Dessutom sätter coronapandemin sina tydliga spår precis överallt i samhället.

Det gör att många mår psykiskt dåligt. Tyvärr får vi förmodligen se en ökning av både psykisk ohälsa och självmord när 2020 summeras om ett antal månader.

I kölvattnet av covid-19, permittering, isolering, ensamhet och psykisk ohälsa har det visat sig att försäljningen av mina reportageböcker Våra älskade orkade inte leva och När mörkret viker undan för livet ökar. Särskilt tydlig, berättar min förläggare Annika Bengtsson på Grim förlag, är den ökade försäljningen av den andra boken där jag intervjuar åtta fantastiska personer som valt att kämpa för livet trots att de burit på allvarliga självmordstankar eller gjort ett eller flera försök att avsluta sitt liv.

Jag hoppas att de starka berättelserna mina öppenhjärtiga och generösa intervjupersoner delar med sig av ska hjälpa andra att också orka leva vidare. Livet är på många sätt tufft även under ordinära omständigheter, men nu ställs vi alla på prov. Därför måste vi också alla hjälpas åt. Våga fråga om du misstänker att någon mår dåligt. Våga lyssna på vad de har att säga även om det kan vara jobbigt att höra. Våga agera på något sätt som kan hjälpa den som mår dåligt.

I dessa annorlunda och ovanligt svåra tider prövas vi alla och vi behöver finnas där för varandra. Tillsammans kan vi rädda liv.

Leave a comment