Pappersbok kontra e-bok

IMG_0928Jag tycker fortfarande är det är en alldeles speciell magi att hålla en fysisk pappersbok i handen. Det är mysigt att krypa upp i soffhörnet och vända blad för blad för att komma allt djupare in i en historia. Det är också fint att ha böckerna i hundratal i bokhyllor. Att vika hundöron är också trevligt, tycker jag. Somliga ser vikandet som en dödssynd, men jag gillar det.

Jag är dessutom så avancerad att jag har två olika sorters vikningar. Den klassiska äger rum i övre hörnet och där viker jag helt enkelt in sidan jag befinner mig på när jag slutar att läsa för stunden. Den andra är i nedre hörnet och det är förbehållet sidor där det finns en mening som jag tycker särskilt mycket om. Det gör det lätt att hitta den igen. En nedre vikning kan i undantagsfall även bero på någon anmärkningsvärt åt andra hållet, det vill säga en direkt felaktighet eller en riktigt dålig mening, men det är sällan jag retar mig så på enstaka detaljer att jag viker nedre hörn av den anledningen.

Samtidigt tror jag att e-boken kommer att ta allt större andel av marknaden och det av flera anledningar. Vi har många gånger den senaste tiden diskuterat e-böcker och ljudböcker i bokcirkeln som jag har med ett tiotal väninnor. Många börjar få så ont om plats i bokhyllorna att de helt enkelt inte vill köpa ytterligare en bok varenda månad. Andra tycker det är trevligt sällskap att kunna lyssna på en bok medan man kör långt i tjänsten.

Till detta kommer miljöaspekten, för det är klart att det mer miljövänligt att läsa på platta eller lyssna på streamad bok. Det går ju också smidigt att låna den nya sortens böcker från biblioteket, utan att ens behöva gå utanför dörren en regnig afton.

Mofibo

Idag twittrade Mofibo om min reportagebok Vår älskade orkade inte leva och det kändes väldigt roligt att de valde att tipsa om den. Dessutom stod det att den var mycket viktig. Jag håller självklart med! På Mofibo får man tillgång till tusentals böcker och man får läsa hur mycket man vill för 99 kronor per månad. Ungefär som Netflix eller Spotify fast för böcker.

Reportageboken Våra älskade orkade inte leva kom i måndags både som pappersbok och som e-bok. Båda finns på både Adlibris och Bokus och från och med imorgon ska det också gå att ladda ner boken via bibliotek.

Det gäller att hänga med i tiden så Våra älskade orkade inte leva finns i alla smakriktningar.

 

5 thoughts on “Pappersbok kontra e-bok

 1. Lotta

  Visst är det härligt med pappersböcker! Men, jag håller med dig. Bokhyllorna svämmar över och skogarna tar slut, så att vi går mot olika typer av digitala böcker känns självklart. Men, ett stort men, priserna på e-böcker är för höga.

  Jag ska absolut köpa eller låna din e-bok, jag ser fram emot att läsa den. Det som är lite tråkigt är att det inte går att signera e-böcker. Men jösses, med all den teknik vi bemästrar borde det ju gå att lösa.

  Och du. Att vika hundöron är en dödssynd 😉

  Reply
  1. joannabq Post author

   Haha, Lotta, det känns härligt att begå små diskreta dödssynder då och då! 😉
   Ja, nog är det svårt att signera en e-bok… Det kanske blir sådär som när DHL levererar varor; man skriver som en kratta på en pytteliten skärm så att det knappt går att läsa. Och någon hälsning är det inte tal om att få plats med.
   Tack för att du vill läsa Våra älskade orkade inte leva! Ser fram emot att höra vad du tycker om den framöver!

   Reply
  1. joannabq Post author

   Hej fina Sandra! Nej, det är du inte… Jag har gjort djupintervjuer med åtta nära anhöriga och bara de (och två personer som möter anhöriga i sina yrkesroller) är med i boken. 🙂

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s