Jag får ofta intressanta mejl från min förläggare Annika Bengtsson på Grim förlag och idag kom ännu ett. Den här gången var det statistik som landade i min mejlkorg och där fanns spännande siffror över hur det går för min reportagebok Våra älskade orkade inte leva på nätbokhandeln Adlibris.
Ämnet för boken är ju att vara nära anhörig till någon eller några familjemedlemmar som tagit sitt liv och detta händer tyvärr dagligen runt om i vårt land. Vartenda dygn avslutar fyra personer sitt liv – en var sjätte timme – och de lämnar varje år tusentals chockade och förtvivlade anhöriga efter sig.
Ett självmord slår blint. Även om det inte är alldeles jämnt fördelat drabbar ett självmord såväl kvinnor som män och det sker både i norr och söder.
Ändå är statistiken jag läser så intressant. Av dem som köpt boken via Adlibris är 91,2 procent kvinnor och endast 8,8 % män. Allra bäst säljer boken i Västmanland, Värmland och Örebro län, medan den säljer minst i Jämtland, Västernorrland, Dalarna och på Gotland.
Att det är kvinnor som i första hand köper boken känns inte helt oväntat, även om differensen mellan könen är betydligt större än jag trodde. Men försäljningssiffrorna för de fyra sista länen jag räknade upp förvånar mig. Boken säljer i Västerbotten, men inte alls lika bra i grannlänen Jämtland och Västernorrland. Den säljer också i Värmland (riktigt bra dessutom) men knappt alls i grannlänet Dalarna. Och den säljer på Öland men inte på Gotland.
Eftersom de drabbade finns över hela landet, en blogg (som den här författarbloggen som talar om att boken finns) kan läsas var man än befinner sig och Adlibris också når ut till hela Sverige tycker jag att det är väldigt intressant. Och det får mig att fundera lite.
Vad beror detta på och hur skapar man en större balans?
Svar till Nyfiken och grubblande.