Mitt psyke och jag – tv-tips

Mitt psykeSedan ett par dagar tillbaka finns programmet Mitt psyke och jag upplagt på SVT Play och det är ett otroligt gripande och viktigt program. Sju personer med olika psykiska diagnoser delar öppenhjärtigt med sig av sin vardag i sex riktigt bra avsnitt. Under ett halvår har de filmat sig själva och ibland också sin omgivning för att ge en inblick i hur deras liv och verklighet ser ut.

Alla sju berör mig djupt och jag tycker att de är fantastiska som så ärligt visar hur det är att leva med psykiska diagnoser. En av de första som är med i programmet är Jessica Hjert Flod och hon har diagnoserna ADHD och generaliserat ångestsyndrom.

Hennes bok Måste alla vara så jävliga lyckliga hela tiden! kom 2013 och i den berättar 16 mammor om den mörkare sidan av att vara förälder. Jessica tycker att det är viktigt att våga prata om psykisk ohälsa. Livet innehåller ju faktiskt inte enbart gräddtårtor, gapskratt och solsken. Hon har även skrivit en barnbok om hur det är att vara barn till en mamma som lider av ångest, Annas oroliga mamma. Både barn och vuxna behöver få prata om psykisk ohälsa och hur det påverkar oss.

Jag känner exakt samma sak. Tillsammans kan vi bryta det tabu som fortfarande finns och som gör att människor som mår dåligt inte törs berätta det. Och även om de vågar tala om det är det svårt att få den rätta hjälpen.

Med min första reportagebok Våra älskade orkade inte leva ville jag ta ett steg mot ett lite öppnare samhälle och bryta det tabu som finns kring självmord. Med min nästa reportagebok, som fortfarande har ett hemlig tema men som jag jobbar vidare med hela tiden, vill jag ta ett litet steg till.

SVT lyfter med Mitt psyke och jag ännu en gång det viktiga ämnet psykisk ohälsa och det är så värdefullt, tycker jag. Genom att se programmet blir jag lite klokare och förstår ytterligare lite mer av världen och människorna som bor här.

Det tycker jag om.

 

 

1 thought on “Mitt psyke och jag – tv-tips

  1. Pingback: Författarintervju hos Jessica Hjert Flod | Joanna Björkqvist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s