Resor i tid och rum som redaktör

Något av det bästa med att arbeta som redaktör är att man ständigt får göra resor i såväl tid som rum. Den ena veckan befinner jag mig i en oerhört dramatisk och våldsam alternativ verklighet där det finns både drakar och mystiska väsen medan jag en annan vecka kastas tillbaka ett drygt sekel i tiden och åker tåg till södra Europa. Jag kan också vigt svinga mig till nordliga breddgrader där isbjörnar vandrar omkring eller bara några mil norrut till rikets näst största stad där det pågår en hel del skumma saker bakom hotellets putsade fasad. Det händer till och med att jag under fruktansvärda förhållanden smugglas till Sverige i hopp om en bättre framtid och ett lugnare liv utan krig och död.

Varje gång jag öppnar ett nytt manus är det med stor iver och genuin nyfikenhet jag tar mig an texten. Varenda scen spelas upp inför min inre syn och när det är som allra bäst skrattar jag när romankaraktärerna skrattar och gråter när de gråter. Är de rädda får jag en klump i magen och om de äter något gott vattnas det i munnen på mig.

Hur bra ett manus än är från början är det min absoluta övertygelse att alla texter mår bra av en blick från någon utomstående och ett par extra genomgångar så att handlingen och tempot trollbinder läsaren och karaktärerna ständigt utmanar och fascinerar. Att väga ord på guldvåg och peta i små oansenliga, men ibland ack så viktiga, kommatecken är ett härligt pyssel.

Jag är så tacksam över alla resor jag fått och fortfarande får göra med så många författare och min väska, det vill säga datorväska, är ständigt packad och beredd på nya äventyr. Jag ser alltid fram emot nästa tur, så vill du ha med mig på din resa är jag absolut redo!

Hör gärna av dig på joanna@bjorkqvist.org och berätta vart du tänker bege dig!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s