Julklapp till SPES Västra krets

För sju år sedan var jag med på ett möte för anhöriga till någon som tagit sitt liv som SPES Västra krets anordnade i Göteborg. Jag var i slutskedet av arbetet med min reportagebok Våra älskade orkade inte leva och ville ha ett eget kapitel om SPES eftersom de gör ett så otroligt viktigt arbete. Igår kväll återvände jag för första gången och med mig hade jag en hel låda med böcker som jag och Grim förlag ville ge bort som en tidig julklapp.

SPES, som betyder SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd, har hämtat sin modell från Länkarna och det innebär att alla som är med på mötet har förlorat någon närstående i självmord, så alla har egen erfarenhet av smärtan och sorgen som följer med just ett suicid. En del miste någon för flera decennier sedan medan andra gjorde det för bara några få månader sedan. Eftersom jag personligen inte förlorat någon nära i suicid är jag ödmjukt tacksam över att jag ändå blivit insläppt två gånger och fått ta del av den unika värme och medmänsklighet som finns på dessa möten.

Igår kånkade jag på den tunga boklådan i regnet och det kände så fint att kunna ge SPES 30 böcker. Alla som var med på mötet igår fick ett exemplar direkt. Resten av böckerna kommer att ges bort allteftersom och jag hoppas att alla mottagare kommer att gripas av mina fantastiska intervjupersoners öppenhjärtiga berättelser, precis som jag gjorde när jag mötte dem.

I boken intervjuar jag åtta personer som förlorat en, två eller tre familjemedlemmar i suicid och två personer som i sina yrken kommer i kontakt med både efterlevande och suicidala, en präst och en psykoterapeut. Min förhoppning är att böckerna kommer att bli en fin vän att hålla i handen för andra som förlorat en älskad person i självmord och att kommande läsare kommer att känna igen sig i de medverkandes känslor och veta att de inte är ensamma om att känna just som de gör.

Att dela med sig av sina tankar och känslor och att stötta varandra i allt det svåra – det är verkligen något som genomsyrar mötena på SPES.

Vi människor behöver varandra.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s