Flitig som ett bi

Nu är det en underbar tid i naturen. Hemma i trädgården växer vackra krokusar i flera färger och idag såg jag de första bina. Jag blir alltid lika glad när de kommer och hoppas att de hittar även till vårt äppelträd så småningom. Förra året fick vi bara två äpplen på hela trädet så vi håller tummarna för en betydligt bättre skörd i år.

Flitiga bin är så välkomna!

Det är inte bara bina som är flitiga så här dags på året utan det är även författare. Precis som vanligt på vårkanten växer nämligen min manuskö efter att ha varit så gott som avarbetad i januari. De första åren jag jobbade som redaktör såg jag inte mönstret så tydligt men nu är det helt uppenbart. En bit in på det nya året är författarna minst sagt sugna på att bli publicerade det här året. Nu ska det ske!

Då behöver de en redaktör som hjälper till att vässa manuset lite extra. Även förlagen är i full gång och redan antagna manus behöver också en skarp redaktör inför utgivningen lite senare i år. Förra våren hade jag som mest åtta manus i kö och det var riktigt svettigt att hinna med alla i rimlig tid, men med god planering, och tålamod hos de köande författarna som accepterade att få vänta, gick det fint. Just nu håller jag på med ett manus som är en uppföljare till en relationsroman som kom förra året (så härligt att få förnyat förtroende som redaktör!) och sedan har jag fyra som väntar.

Av dessa fyra är det endast en författare som jag jobbat med tidigare. Lika roligt som det är att få samarbeta med författare jag jobbat med förut är det att få möta helt nya begåvningar. Jag brukar faktiskt alltid varna lite, så nya författare ska vara beredda på att få både ris och ros. Det är klart att det kan vara tufft att få feedback som inte enbart hyllar ens verk, men jag gör det endast för att jag vill manusets, och i förlängningen även författarens, bästa. Alla författare är sitt eget varumärke, så man har inte råd att slarva.

Jag vill vara manusets bästa vän och även om författaren inte riktigt ser det direkt brukar de förstå längs vägen. En vass penna och ett varmt hjärta – så är det att vara redaktör, för mig.

Behöver ditt manus en bästa vän? Hör i så fall gärna av dig till mig så ska vi se vad vi tillsammans kan göra för ditt manus. Vi kan vara flitiga bin tillsammans!

joanna@bjorkqvist.org

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s