Ljusare tider kan ge mörka perioder

IMG_1635Nu när våren är här på allvar är det inte bara till ljus och glädje för alla människor i vårt land. För många är det inte bara varmt, skönt och mysigt när solen tittar fram, utan istället kan man uppleva att kraven ökar. På vintern är det snudd på okej att kura ihop sig under en filt och gömma sig lite från världen, men när sommaren kommer då måste man ta till vara på de underbara dagarna. Även om de inte känns så värst underbara alla gånger.

Vi lever i en tid då det ställs stora krav på oss människor och via de sociala medierna ska vi framställa oss som oerhört lyckliga, positiva och glada. Vi ska hinna med allt, som till exempel arbeta (gärna övertid), träna allt ifrån yoga till styrketräning, skjutsa våra barn till allsköns aktiviteter och läger, engagera oss i barnens idrottslag genom att baka kakor eller sälja strumpor, laga fantastiska middagar, umgås med våra vänner, dricka vin på altanen i solnedgången, påta i den prunkande trädgården, vara inspirerade kärlekspartners och mitt i allt hitta oss själva och utvecklas som människor.

Det är verkligen inte konstigt om en och annan inte orkar med allt. Tyvärr visar forskning att antalet självmord ökar under sommarhalvåret och det beror dels på den sociala situationen, säger Danuta Wasserman, som är professor i psykiatri och suicidologi vid Karolinska institutet, och dels också på biologiska faktorer. Hon berättar i en intervju med SVT att personer som är känsliga från början blir extra känsliga när dygnsrytmen förändras under sommaren för då förändras det hormon, melantonin, som reglerar sömn och vakenhet.

Efter att under lång tid ha arbetat med reportageboken Våra älskade orkade inte leva har jag fått en inblick i hur hårt ett självmord slår emot familjen och vännerna. Nu när vi går mot sommar igen och trycket ökar skulle jag därför vilja uppmana alla som mår dåligt att söka hjälp. Självmord är ingen lösning. Det är en stor katastrof. Det finns flera ideella föreningar som arbetar med suicidpreventiva åtgärder och det finns hjälp att få på många ställen.  I Våra älskade orkade inte leva finns en lång lista på ställen där du kan söka hjälp och även en lång lista med litteratur som på något sätt berör självmord. Här följer några tips på ställen du kan vända till dig om du eller någon du känner mår dåligt:

1177.se – samlingsplats för sjukvård och hälsa

Mind – en ideell organisation för psykisk hälsa

Jourhavande präst

Jourhavande medmänniska

SPES – SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd

Suicide Zero – en ideell organisation för att minska självmorden i Sverige

Var rädd om dig! Våga söka hjäp – det är du värd!

 

1 thought on “Ljusare tider kan ge mörka perioder

  1. Pingback: Sommarplaner på gång på Grim förlag | Joanna Björkqvist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s