När mörkret viker undan för livet

omslag_NM_framsidaÄntligen avslöjar jag vad den nya reportageboken handlar om och hur omslaget ser ut. Hurra!!!

Det har varit svårt att hålla allt hemligt under så lång tid, men jag ville inte säga något innan jag var helt säker på att det verkligen skulle bli en bok. Dessutom ville jag inte att någon skulle norpa idén och hinna före.

Nu är boken så långt gången att den ska ska in på tryckeriet om bara någon vecka och då känns det okej att våga avslöja det spännande innehållet, även om den inte släpps officiellt förrän 10 september på Grim förlag. Datumet är mycket noga valt för det är den internationella suicidpreventiva dagen och då passar det utmärkt med en bok som handlar om hur självmord kan förhindras och hur man som suicidal kan finna en väg till ett friskare och bättre liv.

Som ni säkert förstått vid det här laget fortsätter jag alltså på temat självmord även i den kommande reportageboken. I Våra älskade orkade inte leva, som kom förra året, intervjuade jag åtta nära anhöriga till en, två eller tre familjemedlemmar som tagit sitt liv. Denna gång intervjuar jag åtta personer som burit på allvarliga självmordstankar eller gjort ett eller flera försök att ta sitt liv. Dessutom intervjuar jag två personer som ägnar sitt yrkesliv åt suicidprevention; en professor och en psykiatrisjuksköterska.

Precis som förra gången gången medverkar samtliga öppet med sitt namn för att visa att vi vågar prata om någon av de allra svåraste som finns; att livet ibland är så svårt och tungt att den enda utvägen verkar vara att ta sitt liv. Genom att lyfta ämnet hjälper vi till att bryta vi det tabu som finns kring psykisk ohälsa, självmord och självmordsförsök.

Under arbetet med boken har jag träffat på fantastiska människor och alla har delat med sig av sina tankar, erfarenheter och känslor på ett otroligt öppet och fint sätt. Jag är så tacksam över att de låtit mig förvalta deras gripande historier och jag hoppas att de framtida läsarna ska bli lika berörda som jag har blivit.

IMG_0504Även denna gång har jag målat omslaget själv och jag har gjort det i samma stil som det förra för att man som läsare ska känna att böckerna hör ihop. Jag ser böckerna som två systrar och snart är det alltså dags för lillasyster att se dagens ljus. Det har varit en lång och dramatisk graviditet, som det så ofta är när det gäller bokutgivning, men nu känns det skönt att snart få det underbara resultatet i famnen.

Det var svårt att komma på en bra titel den här gången. Efter att ha haft ett femtiotal förslag föll dock valet till slut på den lite poetiska och tankeväckande titeln När mörkret viker undan för livet. Den säger precis vad det handlar om.

Nu ser jag fram emot era reaktioner. Vad säger ni? Blir ni nyfikna på att läsa När mörkret viker undan för livet? Hoppas det!

Jag avslutar detta spännande blogginlägg med att presentera baksidestexten:

Varje år försöker ungefär 15 000 personer ta sitt liv i Sverige. Forskare menar dessutom att det kan vara så många som 100 000 som bär på självmordstankar. Vi måste våga prata om det för att få till en förändring. Och det behöver ske nu.

I den här boken delar människor som funderat på att avsluta sitt liv eller försökt att göra det en eller flera gånger generöst med sig av sina tankar, känslor och erfarenheter. De berättar sina personliga historier för att vara till stöd för andra i samma situation och för att bryta det tabu som finns kring psykisk ohälsa. De visar att det går att ta sig genom mörkret. Även om vägen mot en ljusare tillvaro varierar för olika individer.

Även två personer som ägnar sitt yrkesliv åt suicidprevention intervjuas, en professor och en psykiatrisjuksköterska.

När mörkret viker undan för livet är en bok för alla som någon gång känt att de inte orkar leva längre. Och för alla som är intresserade av sina medmänniskor och deras liv.

Joanna Björkqvist är journalist och författare. När mörkret viker undan för livet är hennes femte bok.

8 thoughts on “När mörkret viker undan för livet

 1. annisvensson

  Joanna, å vad fint! Jag har skrivit en recension av din första bok “Våra älskade orkade inte leva” och ett blogginlägg är färdigt för publicering sedan länge. Det har inte blivit publicerats eftersom mitt liv tog en oväntad vändning. Men nu är jag tillbaka och vad passar väl bättre än att nu dela det. Jag är helt säker på att den här boken är lika viktig och bra. Det du gör är fantastiskt. Och dina omslag är så fina. Jag ska läsa så snart jag kan. Grattis till ett fint verk och viktigt arbete!

  Reply
  1. joannabq Post author

   Vad roligt att höra av dig igen! Jag har tänkt på dig! Tusen tack för dina positiva ord om både boken och omslaget – TACK! Ser fram emot att få höra vad du tycker när boken väl kommer ut!

   Reply
 2. Pingback: Snart dags för nästa bok på Grim | Grim förlag

 3. Pingback: Nytt namn på Facebook-sidan | Joanna Björkqvist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s