Summering av årets Bokmässa

imageNu är årets stora event Bokmässan slut och vi på Grim förlag börjar summera våra erfarenheter från monter B04:73. Det är en sådan uppladdning inför mässan att det, trots att vi verkligen jobbar hårt under de fyra dagar mässan pågår, alltid känns en smula snopet när den är över. Det är ju så underbart roligt att träffa både kollegor och läsare och så vips ska vi packa ihop och bege oss hem! Vart tog tiden vägen?! Vi som hade så roligt!

Innan det härliga spektaklet drog igång hoppades jag att min nya reportagebok När mörkret viker undan för livet skulle bli monterns storsäljare, precis som Våra älskade orkade inte leva var det förra året. Och så blev det – hurra! Det började bra redan på torsdagen men det fortsatte i samma stil och det är jag så glad över. Mitt stora och varma TACK till alla er som kom och köpte!

När mörkret viker undan för livet sålde bäst av alla de tretton titlar vi hade i montern och faktiskt exakt dubbelt så mycket som Våra älskade orkade inte leva i år. Det är glädjande på två sätt; dels att den nya sålde mest och dels att den förra faktiskt fortfarande säljer så pass bra.

Jag vill gärna skriva ett lite annorlunda blogginlägg jämfört med förra årets summering, så idag väljer jag att göra en lista på fem minnesvärda saker från årets fantastiska mässa.

imageÅrets gladaste tjohoo

Självklart är årets stora tjohoo det faktum att min sprillans nya reportagebok När mörkret viker undan för livet blev den bok som såldes allra mest i monter B04:73. Tjohoo för det!

Årets skönaste kommentar

En kvinna kom till montern och vi pratade lite om flera av våra böcker. Mest nyfiken blev hon på kåserisamlingen Cayenne – kryddpojken med bett som handlar om min förläggare Annika Bengtssons egensinniga katt som fick en egen bok som present på sin tioårsdag. Hon bestämde sig för att köpa boken och tog upp sin sin telefon för att swisha till förlaget.

Då kom hon på att hon borde köpa en till, så det bestämde hon sig för. När hon då undrade hur mycket pengar hon skulle swisha och fick höra att det endast var 40 kronor för båda böckerna tittade hon upp på Annika med stora ögon och utbrast:

“40 kronor?! Då köper jag för en hundralapp!”

Det tyckte vi alla var väldigt roligt, för det lät precis som när vi växte upp och skulle köpa smågodis för en krona eller, om vi hade tur, en hel femma.

imageÅrets mest uppskattade

Vi skulle förstås önska att våra grymma böcker var de mest uppskattade i montern, men om sanningen ska fram får vi nog erkänna att böckerna i somliga fall fick se sig slagna av de vackra, röda äpplen som Claes Jenninger (som medverkar i min bok Våra älskade orkade inte leva och som själv skrivit den viktiga boken En skola fri från mobbning) så snällt kom med till oss varje morgon. Äpplena var mycket uppskattade av besökarna och intressant nog frågade väldigt många om de fick lov att ta ett äpple. Samma fråga förekom inte alls i lika stor utsträckning när det gällde godiset vi bjöd på. Där tog majoriteten av besökarna en karamell i förbifarten utan att titta åt varken oss eller böckerna.

Passade nog råkade Äpplets dag infalla på söndagens mässa, så det passade extra utmärkt att bjuda på dessa läckerheter denna dag.

Årets absolut mjukaste

Annika hade köpt en matta som var som en pussel, där bitarna pusslades ihop så att mönstret passade. Hon hade fått tips om att en matta som brottare använder är det bästa och mjukaste att stå på under mässdagarna så hon köpte sex fyrkanter som var 1 X 1 meter. Vår monter skulle vara 2 X 3 meter, så det borde passa perfekt. Det visade sig att montern var aningen kortare, så Annika köpte en mattkniv och skar av någon decimeter på ena sidan, men bortsett från detta missöde var mattan en riktig lyckträff.

Många besökare som klev in i montern sa spontant att mattan var väldigt skön att stå på och vi kände verkligen samma sak själva. Det var som att gå på moln.

imageÅrets största överraskning

Förra året var vi så himla nöjda med försäljningen när vi summerade Bokmässan, men just söndagen visade sig sticka ut lite, för då sålde vi inte lika bra som de andra dagarna. Med detta i bakhuvudet gladde vi oss åt varenda bok som såldes denna söndag och vid 11-tiden på förmiddagen frågade jag Annika om vi inte redan sålt mer än vi gjorde på hela förra söndagen. Hon nickade bekräftande och glatt. Visst hade vi gjort det.

När jag senare på kvällen fick statistiken visade det sig att vi dragit in hela TRE gånger så mycket pengar i år som förra söndagen och det kändes så vansinnigt skönt att sluta på just detta underbara vis.

imageSå summa summarum är att vi är mycket nöjda med årets Bokmässa och dessutom mycket glada över det fina samarbete Annika och jag haft med Ulrika Jannert Kallenberg i montern detta år. Vi hade precis så trevligt som jag trodde att vi skulle ha.

Jag ser redan fram emot nästa års Bokmässa och då fyller jag år samma dag som vi bygger montern, minsann.

Tusen, tusen tack till alla er som kom och förgyllde våra mässdagar och välkomna igen nästa år!

2 thoughts on “Summering av årets Bokmässa

  1. Pingback: Efter bokmässefesten | Grim förlag

  2. Pingback: Halländsk bokmässa och Öppen scen i Malmö | Joanna Björkqvist

Leave a comment