Läs- och skrivmys i snön

Nu är den där tiden här igen – tiden då vi stänger in oss och knappt sticker näsan utanför dörren. Den pågående pandemin gör förstås sitt till, men jag är inte ensam om att tillbringa de allra flesta av dygnets timmar inomhus i värmen så här års.

Vi tänder brasor, värmer glögg, kryper upp i soffan och tänder ljus. Somliga utnyttjar tiden inne i värmen till att läsa en god bok och det är alltid en klok och trevlig idé. Andra använder tiden till att skriva och det är en minst lika bra idé. Faktum är att ett av mina bästa tips för blivande författare är en kombination av dessa lysande idéer.

Läs mycket! Det är nummer ett när det gäller läsandet. All möjlig litteratur är av godo – bara läs! Nummer två är att fundera över vad du tycker om i vissa böcker och vad du har svårt för i andra. Ibland är magkänslan tydlig: jag gillar den här boken eller den där boken föll mig inte alls i smaken. Men vad beror det på?

Ibland är det svårt att sätta fingret på vad det är som gör att man tycker om eller inte tycker om en bok. Är det karaktärerna du stör dig på? Eller är de rent av underbara? Är handlingen seg och trist? Eller har du svårt att lägga ifrån dig boken för du vill veta hur det ska gå? Känns det som om du läst något liknande förut? Eller får du nya tankar? Att fundera över det här i redan utgivna böcker är nyttigt och kan man sedan ta med sig det in i sitt eget skrivande är det toppen.

Kanske gillar du en karaktär för att hen alltid är så kvicktänkt eller så rörande känslosam? Använd det till din egen fiktiva person! Dras du med i ett rappt tempo upplagt i korta kapitel? Ha själv, åtminstone ibland, korta och intensiva kapitel. Dök det plötsligt upp en oväntad twist? Utmärkt, fundera på hur du själv kan överraska läsaren.

Så här års passar det extra bra att ägna så många timmar per dygn åt att läsa manus som redaktör som jag gör och jag vet att väldigt många människor runt om i landet tillbringar lika många timmar med att skriva. Frukten av detta ihärdiga skrivande brukar jag se lagom till våren. Då dundrar det in manus i min mejlkorg. Och det är alltid lika glädjande.

Då hinner jag minsann inte ge mig ut i trädgården för att ta en selfie bara för att solen skiner. Men nu hann jag!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s