Glad Valborg i solskenet

Blommigt är givet när våren ska firas in!

De första fyra månaderna har gått otroligt fort och imorgon går vi in i maj. För några år sedan skrev jag en krönika i Kungsbacka-Posten, som jag skrev krönikor för i över sju år, och den handlade om att maj är årets kortaste månad. Det är så otroligt mycket som ska hinnas med på en och samma månad. När barnen var små var det uppvisningar och avslutningar hela månaden och när jag jobbade som lärare låg de sista viktiga proven i början av maj och sedan var det betygssättning som gällde under senare delen. Att sätta betyg var alltid oerhört jobbigt för mig och tog både mycket tid och energi i anspråk. Dessutom var det alltid en massa roliga sociala tillställningar på gång just i maj. Det var som om alla legat ide under vinterhalvåret och nu längtade efter att umgås igen.

Nu när barnen är både vuxna och utflugna är det ont om uppvisningar och avslutningar och betyg slipper jag tack och lov sätta numera, men det sociala livet har, äntligen efter pandemin, återhämtat sig och på klassiskt vis är varenda fredag- och lördagkväll redan inbokade under hela månaden. Min poäng med krönikan var att känslan av att månaden är så kort och intensiv förstärks av att namnet maj endast innehåller tre bokstäver. Jämför med evighetslånga och grå november som känns nästan oändligt lång och innehåller åtta bokstäver. Det är en ökning med hela 167 procent och det känns. November känns verkligen minst 167 procent längre än lilla ljuvliga maj. Minst!

Även om jag inte sätter betyg längre lever jag ändå kvar i bedömningsvärlden i mitt arbete som lektör och redaktör. Men det allra bästa med dessa uppdrag är att det alltid finns tid att förbättra sin prestation. Som lektör och redaktör sätter jag inga slutbetyg som författaren bär med sig resten av livet, utan mitt utlåtande och mina synpunkter är enbart ett steg framåt. Det passar mig mycket bättre.

Har du ett manus som du inte vill ha slutbetyg på men som skulle må väl av en utomståendes skarpa ögon och varsamma hand? Hör i så fall gärna av dig till mig på joanna@bjorkqvist.org.

Glad Valborg!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s