Tre år har redan gått

IMG_0029Idag är det tre år sedan min älskade storebror lämnade oss. Under arbetet med reportageboken Våra älskade orkade inte leva har jag tänkt på honom oändligt många gånger. Visserligen omkom han i en trafikolycka, så han tog inte sitt liv, men jag känner ändå igen mig så väl i mina intervjupersoners känslor och erfarenheter.

Jag har också varit förtvivlad och chockad. Vägrat tro på att han verkligen är död. På riktigt – för alltid? Död? Han som funnits i hela mitt liv! Jag har varit arg och förbannat livets orättvisa. Gråtit många tårar. Och kanske framför allt ställt mig frågan “Varför?”. Varför just han? Varför just då? Varför kom den där pick upen just i den kurvan som min bror kom i? Varför kom inte min bror tio sekunder senare?

Jag vet en del om sorg och smärta. Jag vet också en hel del om saknad – en saknad som aldrig går över eftersom min storebror inte kan ersättas med någon annan. Jag vet alltför väl vad ett dödsfall gör med en familj och hur mycket man påverkas på djupet. Livet blir aldrig någonsin detsamma igen.

Min smärtsamma erfarenhet var varit betydelsefull för mig i mitt arbete med Våra älskade orkade inte leva, för den har gjort att jag kunnat känna igen mycket av det som mina intervjupersoner berättar om och den har också gjort att de har förstått att jag inte levt ett skyddat liv långt bort från livets hårda verklighet. Kanske är det lättare att öppna sitt hjärta då.

Vilken dag som helst kan vara tung och jobbig och jag vet aldrig när tårarna ska trilla, men en årsdag är alltid extra tuff. Som en födelsedag fast tvärtom. Man blir så brutalt påmind.

Och det gör obeskrivligt ont.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s