Lyckad sommarkampanj på Facebook

IMG_4580Som författare på ett mindre förlag med en bok som man verkligen tycker är både bra och viktig får man ta till olika metoder för att nå ut i det allmänna mediebruset. Att bli rik på författarskapet har aldrig varit en tanke jag har haft, däremot vill jag använda det skrivna ordet till att göra något bra. När jag skrev Våra älskade orkade inte leva drevs jag starkt av en känsla av att boken verkligen behövdes för det fanns ingen liknande bok sedan tidigare. Jag ville göra något bra för världen.

När boken släpptes hade jag den stora lyckan att  få vara med på både radio och tv flera gånger och det gjorde att boken inom bara några få veckor bar sig själv. Det betyder att tryckkostnaden var intjänad och att min förläggare Annika BengtssonGrim förlag  inte längre låg ute med pengar för boken. Det var en stor lättnad för mig att slippa vara en börda för förlaget och min bok var dessutom den största succén förlaget någonsin hade haft.

Statistik juni 2015Under veckan som gått har jag haft en sommarkampanj på Facebook. Det är en kampanj som kostat 82 kronor per dag och det tycker jag att jag kunde stå ut med under sju dagar. Nu är kampanjen precis avslutad och jag måste säga att jag är väldigt nöjd med utfallet. Dels har den resulterat i en ökad försäljning (från Karesuando i norr till Helsingborg i söder) och dels har den gett extra trafik till den här bloggen. Statistiken här intill talar sitt tydliga språk för där kan man se veckan utan kampanj och sedan veckan med.

Men det allra roligaste är dock att kampanjen, det vill säga boken, har setts av hela 22 000 personer. Det är för mig fantastiska siffror! Även om inte alla som sett att boken finns köpt den så har de i alla fall blivit medvetna om att den finns och det var ju det som var själva poängen.

Varje år tar ungefär 1 500 personer i Sverige livet av sig och de lämnar tusentals förtvivlade anhöriga efter sig. Det är för dem Våra älskade orkade inte leva är skriven. För att andra anhöriga ska känna igen sig och veta att de inte är ensamma om det fruktansvärda som drabbat dem. Av alla dessa människor som sett att boken existerar finns det därför rent statistiskt flera drabbade. Jag ville berätta för dem, och för alla andra som är intresserade av människor och deras liv, att boken finns, så att de i alla fall vet det. Oavsett om de köper den eller ej.

Jag är också djupt tacksam över alla som delat kampanjen på Facebook. Det värmer mitt hjärta oerhört att det finns människor som jag inte känner och som jag inte har någon gemensam vän med som ändå tycker att boken är värda att dela och sprida. Jag är verkligen ödmjukt tacksam över det, för det är guld värt och det som ger de där extra ringarna på vattnet som är så värdefulla. Varmt tack till alla er!

Jag ser reklamen jag har haft under veckan som ren information. Sedan är det helt och hållet upp till dem som ser den att vilja läsa boken eller inte. Det kan jag inte alls styra över och det är helt okej.

Men jag har i alla fall fått fram det jag ville till tusentals människor:

Det finns en bok som handlar om självmord och att vara anhörig till någon som tagit sitt liv. Du är inte ensam, om det har hänt dig. Dina känslor är inte unika. Det du tänker, känner, upplever eller tycker delas av andra.

Och det är viktigt att veta.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s